Info/utrustning/tips till hyresgäster

Alliansen tillhandahåller hyresregler till dig som hyr. Här på sidan har vi dock samlat diverse information och tips. Köksutrustning; se separat sida med info.

Sidans innehåll:

 • Rökning, marschaller
 • Pynt, dekor
 • Parkettgolvet, bardiskar, kylar, tung teknisk utrustning, dans
 • Handikappramper, handikapptoa, hörslinga, wifi, hjärtstartare
 • Toaletter, papper, tvål
 • AV-teknik (audio/video)
 • Möbler
 • Belysning, ventilation, scenbelysning, ridåmaskineri, stegar
 • Sopor
 • Låsning, släckning, ansvar, kvarglömda saker

Rökning, marschaller:

Huset är rökfritt. Askfat/fimpbehållare finns utomhus.

Ställ marschaller på grusplanen. Man får inte ställa marschaller på trävirket runt huset, observera brandfaran! De lämnar grova brännmärken i trät vilket självklart är skadegörelse. Det finns marschallhållare i soprummet (av sten och metall), inte heller dessa får placeras på trävirket. Använder ni marschaller så ta en extra titt på brandredskapen så ni snabbt kommer åt dessa. Brandslang finns tex. i foajen. Placera marschaller minst en meter ifrån närmaste träyta. Förutom brandfaran så sotar marschallerna vitmålade träytor om de placeras närmare än så.

Pynt, dekor:

Vi välkomnar all form av pynt i lokalen men observera att väggar, golv och tak måste hållas fria från spik/skruv/häftstift/tejp/häftmassa osv. Tänk på detta när ni planerar er fest. Tejp river med sig färg från tak och väggar och lämnar hopplösa rester på golven. Ibland kan man se en hyresgäst glatt dra i en kraftig spik i väggen där hen tycker det ska hänga ett anslag, som om lokalen vore ett plank ute på byn. Överträdelse av denna regel är alltså åverkan på lokalen. Fråga Ljungskilegårdens personal var ni kan fästa och hänga upp dekor och liknande.

 • Det sitter en vit trälist runt hela stora salen i huvudhöjd som hyresgäster får spika och häfta i.

Parkettgolvet, bardiskar, kylar, tyngre teknisk utrustning, dans:

Vi ber er hålla ett öga på parkettgolvet så att vi undviker repor och vattenskador. Drag ingenting över golvet. Parkettgolvet klarar normalt slitage mkt bra men är känsligt för hårda föremål, skarpa kanter, nakna metallben under bord osv.  I regel fastnar småstenar i det man drar och lämnar långa repor. Detta är ett problem när många hjälper till och vill skynda på så det går fort. Rädda parkettgolvet så slipper vi renovera och höja hyrorna.

 • Använd alltid vagn/säckkärra osv för flytt av grejer inomhus. Drag inte bord och möbler över golvet.
 • Håll efter vatten/drickaspill så det inte ligger sjöar som kan skada golvet (gäller alla golv).

Längst ner i södra salen står två mobila kylar och två mobila bardiskar parkerade som på bilden.

 • Bardiskarna kan endast flyttas när vältskyddslisterna inte är monterade nedtill, dessa ska ligga avskruvade, lösa ovanpå barerna som bilden visar. När barerna rullats till önskad plats skruvar man fast listerna nedtill så att barerna står stadigt och inte kan välta framåt. Tyvärr drar en del hyresgäster ändå barerna över golven med listerna monterade och detta drar upp långa repor.
 • Barerna får inte dras ut på altanen, vi har sett hyresgäster försöka dra dessa tunga barer över trösklarna med våld. Lyft isåfall ut/in barerna med hjälp av ett antal starka personer.
 • Kylarna kan rullas vart som helst i lokalen. Förlängningssladdar finns ett antal i köket. Den höga kylen saknar hjul och måste därför flyttas med säckkärra, sätt kärran på sidan av kylen och luta ner kylen. Sätter vi hjul på den kylen så blir den för hög för att kunna rullas ut i foajén.
 • Kylarna skall ha dörrarna på glänt när de inte används, annars blir det snabbt dålig lukt i dom. Sätt något i dörröppningen som hindrar att dörren går igen. Vi brukar ta strömsladden och vira den först runt dörrhandtaget, sen placera kontakten i dörröppningen. Då är sladden också ur vägen när man flyttar kylen.
 • Drar ni in tung teknisk utrustning som högtalare osv. på golvet, använd mattor som golvskydd, ett antal färdiga mattbitar 1×1 m finns på scenen, informera orkestrar och liknande om detta. En del orkestrar/dj’s har högtalare och casar med metallhörn och utstickande skruvar m.m. och är sällan försiktiga när de rullar/drar in detta.
 • Arrangerar ni dans så be gästerna ta med inneskor utan grov sula. Efter ett dansarrangemang där gäster dansat i uteskor ser golvet ut som ett universum av cirkulära repor eftersom smågrus åkt med under gästernas skor. Tips: Ta en extra runda med golvsopkvast för att få bort smågrus inför dansen. Lägg ut en extra golvmatta i entrén så folk kan skrapa av skor.

Handikappramper, handikapptoa, hörslinga, wifi, hjärtstartare:

 • Handikappramper finns på båda sidor av huset, dessa leder in till nedervåningen. Övervåning och källare nås enbart med trappor.
 • Handikapptoa finns på nedervåningen, denna är alltid upplåst och tillgänglig.
 • Hörslinga (T eller MT-läge) finns i lokalen men måste kopplas in via mixerbord där man i sin tur kopplar in mikrofoner för tal m.m. Hörslingan kan kopplas till rumsmikrofoner men detta kräver några specialhandgrepp. Hörslingan ger magnetfält vilket kan störa elektronisk utrustning, därför är den oftast urkopplad. Säg därför till om ni behöver använda hörslingan.
 • Wifi finns i huset, det är en Telia adsl-uppkoppling med obegränsad surf, hastigheten är uppåt 60 Mbit/sek. Lösenord finns anslaget i köken på nedervåningen och på övervåningen.
 • Lions Club i Ljungskile har sponsrat huset med en hjärtstartare som sitter i köket på nedervåningen. Hjärtstartaren ”talar själv” och ger användaren löpande instruktioner vid en insats.

Toaletter, papper, tvål:

För att spara in på tidskrävande och kostsam städning, fundera över hur många toaletter ni behöver ha öppna. Räcker det kanske med handikapptoaletten? Vi håller alltid toalettutrymmen låsta när de inte används för att spara på städning och vara säkra på att de är fräscha när hyresgästen kommer. Man kan låsa individuella toaletter. Handikapptoaletten används dagligen och är därför alltid upplåst.

Ljungskilegården ansvarar för att toalettpapper, pappershanddukar, tvål m.m. finns påfyllt på toaletter, vi sätter också ut extra rullar. Tar något slut så får hyresgästen själv hämta mer i städskrubben i köket.

AV-teknik (audio/video):

Tag i god tid reda på vilken teknisk utrustning som finns och hur ni använder den. Låt inte barn leka med tekniken, dom vill gärna skruva på allt. Hyresgästen är ansvarig för att sköta tekniken på ett säkert sätt.

Ljungskilegården har varken tid eller möjlighet att ge hyresgäster support på teknisk utrustning. Är tekniken kritisk för ditt arrangemang är det en god idé att ha en reservlösning till hands eller hyra utrustning av ett företag som erbjuder dygnet runt support. Varför då? Jo, osäkerheten kring teknisk utrustning plus vår begränsade möjlighet att hjälpa till gör att vi inte kan garantera funktion. Ljungskilegården lånar endast ut tekniken i befintligt skick.

Ljudanläggningen består av ett litet mixerbord Mackie DFX-12, en cd-spelare, ett separat slutsteg LAB 300 och ett par högtalare Community XLT-47 samt tre sladdmikrofoner Shure Beta58 med stativ. I mixern kan man koppla in smartphone/dator osv. Är du osäker på hur det fungerar så ta med någon som har hanterat ett mixerbord förut. Ljudkablar till smartphone/dator finns. Det går att flytta anläggningen till olika delar av lokalen om man vill.

Gårdens ljudanläggning klarar 2×150 W och inte mer vilket passar för tal, lättare musik, en trubadur eller litet band. För tyngre diskotek krävs kraftigare högtalare och förstärkare, räkna med minst 2x500W. Många gör misstaget och tänker att ”vi ska väl inte spela så högt”, och när festen väl är igång visar det sig att folk vill ha dubbelt eller tredubbelt så mkt volym som man tänkt sig. Ta alltså med kraftigare utrustning för party eller efterfråga detta genom oss.

Vi har två trådlösa JTS headsets som kan användas vid konferens och liknande. Det är ömtålig utrustning så vi har detta uteslutande till konferens och tal/presentation. Vid större konferenser, sittningar och konserter (ca 100+ personer) kan vi koppla in stora ljudanläggningen med högtalare runt hela salen så att folk hör ordentligt.

Stora bioduken och projektorn i taket kan nyttjas vid konferenser och liknande, dock ej vid fester pga. skaderisken. Hyresgäster har inte tillgång till bioduksmaskineriet. Mindre projektordukar finns att tillgå, medtag då egen projektor.

Projektorn i taket Optoma H-100 har ingen bruksanvisning utan vi räknar med att de som vill använda den förstår sig på hur den fungerar. Menyknappen på fjärrkontrollen leder till ”inställningar” om man behöver ändra något. Sensorn för fjärrkontrollen sitter på framsidan av projektorn så man måste stå framför projektorn och rikta fjärrkontrollen mot den för att få kontakt. På PC-datorer är knapparna ”ln” + ”skärmsymbol” (brukar vara f4) användbara för att växla skärmläge om projektorn visar en tom skärm.

170101: HDMI-ingången på projektorn krånglar för många användare, oklart varför. HDMI-kabeln är därför nedtagen och endast VGA fungerar i dagsläget. En ny projektor är på gång under våren 2018.

Scenbelysning och högtalare som hänger i taket lånas/hyrs inte ut till hyresgäster. Utrustningen tillhör musikförening/teaterförening och är permanent installerad via kablar i vägg/tak. Hyresgäster får inte klättra på stegar och försöka koppla in dessa lampor och högtalare. Föreningarna hyr in sig i lokalen och betalar för att ha sin utrustning i fred.

Möbler:

Möbler skall ställas tillbaka, avtorkade och befriade från tejprester m.m. i exakt den ordning som anges på anslag på dörren till möbelförrådet. Rätt antal stolar i varje stapel osv. Stolar måste ställas med ryggarna utåt som bilderna visar för att nästa hyresgäst ska kunna komma åt dom med stolkärran. Vagnar ska stå med handtag utåt. Allt detta gås igenom vid avsyn så lika bra få det rätt från början.

Ute i salen staplar vi ca 50 karmlösa stolar längs innerväggen på det här sättet eftersom alla stolar inte får plats i möbelförrådet. Max 4 i höjd i varje stapel annars välter det. Skjut inte dessa stolar helt mot väggen, det blir repor då när nästa hyresgäst lyfter dom. I möbelförrådet kan man stapla 5 i höjd eftersom möblerna får stöd från sidoväggen.

 • Ställ inte in trasiga stolar och bord i möbelförrådet, lämna dom utanför och skriv en lapp att dom är trasiga så att vi kan åtgärda detta.
 • Möbler hyrs inte ut externt/utanför Ljungskilegården.

Belysning, ventilation, scenbelysning, ridåmaskineri, stegar:

Belysningen i stora salen är dimbar och delad i tre sektioner. Innanför köksdörren sitter de flesta strömbrytare och diverse instruktioner för detta. Toaletter och kapprum/foaje har vridreglage som sitter på säkringsskåpet i köket. Utebelysningen runt huset är tidsinställd och går igång automatiskt. Ventilationen kan sättas på högfart med en timer. Normalt går ventilationen på halvfart men stängs automatiskt av på kvällen. Med mycket folk i lokalen på kvällstid är det lämpligt sätta ventilationen på högfart.

Scenen har sin egen takbelysning, strömbrytare sitter på högra sidan scenen. Här finns också en kontroll för ridåmaskineri. Vi brukar också låna ett par av musikföreningens 500W-strålkastare i taket till scenbelysning för hyresgäster, en dimmer med skjutreglage (liten grå plåtlåda) sitter på väggen i stora salen. Kontrollera att denna blir avstängd efter användning. Röda knappen är on/off. Justera eventuellt lampornas riktning med den långa gula teleskopiska glasfiberstaven som finns bakom scenen. Bakom scenen finns också stegar av olika slag, extra scenpodier m.m.

Sopor:

Den kommunala sophämtningen hämtar brännbart hushållsavfall, komposterbart hushållsavfall, glasåtervinning, metallåtervinning och inget annat. Det betyder att returkartong och returplast inte kan lämnas här utan hyresgästen måste transportera bort detta själv. Närmaste återvinningsstation ligger endast en minut bort med bil, söderut mot Lyckorna.

Gröna kärlet i soprummet: Brännbart avfall i svarta eller transparenta sopsäckar. Bruna kärlet: Komposterbart avfall i plastpåsar. Inget avfall får lämnas utöver vad som ryms i kärlen, extra avfall transporterar hyresgästen bort själv. Inget avfall får lämnas utomhus, inte ens ”bara över natten”. De gröna återvinningskärlen utomhus (som syns på bilden nedan) är för glas och metall.

garden-skrap

Ingen ovanlig syn efter hyresgäster fast dom lovat och svurit på moster Göthildas grav att sköta sophanteringen.

Läs instruktionerna ovan och följ dom. Lämna inte extra sopsäckar utanför sopkärlen, lägg inte löst avfall i sopkärlen, lämna inte avfall utomhus, ta med er all returkartong och returplast. Hjälp oss hålla snyggt på Ljungskilegården.

Låsning och släckning, ansvar, kvarglömda saker:

Kontrollera att huset blir låst när du går. Ta ett varv genom huset och kolla både fönster och dörrar. Kontrollera att ingen finns kvar i lokalerna, kolla både övervåning och undervåning. Glöm inte släcka lampor på toaletter och i foajen m.m. Kolla att köksmaskiner är avstängda. Kolla också ljus/ljudutrustning och liknande. Ansvarig hyresgäst skall lämna huset sist.

Ljungskilegården tar inget ansvar för prylar som hyresgäster har i lokalen och kanske lämnar över natten. Det är en god ide att inte lämna värdesaker här.

Vi sparar kvarglömda grejer upp till ett år, men hör i regel bara av oss om det är värdesaker. En kvarglömd tröja, ett paraply och liknande kan vara svårt koppla till en specifik uthyrning.

 

Kommentera