Köksutrustning

sidan är under konstruktion

Många vill veta vad det finns för köksutrustning i gården, här skapar vi just nu en infosida med bilder för detta.

 

Så här ska köket se ut när hyresgästen lämnar. Rent och snyggt och kökshanddukar hängda på tork. Alla maskiner och prylar rengjorda och tillbakaställda. Endast golvet får lämnas ostädat.

Köket håller inte restaurangstandard utan är från kommunens sida godkänt för catering. Det finns ingen stekhäll, värmeskåp osv. utan en vanlig spis med enkel spisfläkt. Däremot finns en snabb proffsdiskmaskin med diskbackar som gör det enkelt att diska undan en större mängd tallrikar, bestick, glas m.m.

Tallrikar, bestick, dessertbestick, kaffeservis, glas:

I köket finns en grunduppsättning tallrikar (små djupa, stora djupa, små flata, stora flata, assietter), vanliga bestick (knivar, gafflar, skedar), dessertbestick (knivar, gafflar, skedar), kaffeservis (koppar, fat, assietter, kaffeskedar), dricksglas, vinglas, champagneglas för minst 100 pers. Ölglas (Pripps/Spendrups) finns ett åttiotal. Temuggar ca 20. Seltersglas (blåa dricksglas) ca 40.

För att inte dessertbestick ska blandas med vanliga bestick (svåra att skilja åt) har vi dessa i en egen låda som ställs fram på förfrågan. Annars blir det snabbt en röra av dessa olika sorter i lådorna.

Kaffekokare, termosar:

Kaffekokare finns två dubbelbryggare samt en Westbend ”kaffemaskin” modell större perculator för 1/2 kilo kaffe åt gången, som blir utmärkt kan tilläggas. Ett köksskåp innehåller termosar, både vanliga med enkelt skruvlock och större pumptermosar. Alla dessa termosar används regelbundet till kaffeservering så vill man vara säker på att ha en helt ”luktfri” termos till tevatten så är det säkrast ta med en egen sån.

I köksskåpen finns diverse karaffer, tillbringare, skålar, såssnipor, temuggar, brickor. I kökslådor ligger köksredskap som knivar, skalare, tänger, vispar, öppnare m.m.

Ett skåp innehåller diverse mindre ljusstakar och framförallt många värmeljushållare, uppåt 100 st. i olika modeller. Kandelabrar finns ej.

Ditt ansvar i köket:

Hyresgästen diskar av och ställer tillbaka allt som används i köket på rätt plats, såväl köksmaskiner som serveringsgrejer. Serveringsbestick skall dras av/poleras med kökshandduk innan de läggs i lådorna. Gör detta medan de är varma och lite blöta, direkt från diskmaskinen. Glas, koppar och tallrikar skall rinna av ordentligt och torkas av med handduk innan de ställs tillbaka i hyllor. Hyresgästen torkar av köksbänkar och lådor/luckor från spill/kladd/stänk.

 

Det kan finnas utrustning i skåp och lådor som hyresgäster satt in odiskat av misstag eller slarv. Vänd andra kinden till och använd diskmaskinen för att diska av sådant, man kan säkert fylla en diskback med ”tveksamma” grejer om man letar lite i skåpen men maskinen diskar snabbt av det. Vi tar diverse stickprov och kollar efter varje hyresgäst men har ingen möjlighet kontrollera allt i köket.

Diskmaskinen:

Instruktioner för maskinen sitter på anslag över diskbänken. Här har vi dock en  praktisk guide steg för steg:

  • Montera den grå runda silen längst ner i maskinen och tryck sedan i den grå plastpluggen i mitten av silen, ända ner i botten så det känns ett ”klick” liksom. Detta är bottenpluggen som gör att maskinen kan fylla sig med vatten. Stäng sedan luckan och tryck på powerknappen (rund ring med ett streck i mitten), maskinen fyller sig då med vatten och värmer det till 75-80 grader. Maskinen kör sen samma vatten runt, runt och det är därför det går fort att diska.
  • Välj en diskback som passar för det du ska diska. Glas diskas i blå backar som håller glasen upprätta och fria från varandra. Brun back för bestick. Gula för tallrikar. Ha inte mer disk i än att maskinen kommer åt att diska rent, gäller framförallt bestick. Lägg inte lager med bestick på varandra.
  • Det finns tre diskprogram att välja mellan, se anslag på väggen. Mittenprogrammet 132 sekunder brukar vara lagom.
  • Maskinen suger automatiskt flytande maskindiskmedel och torkmedel från dunkar under diskbänken.
  • När maskinen visar 75-80 grader är det klart att köra. Håll inne startknappen (ser ut som en liten klocka) några sekunder så startar maskinen. Öppnar du luckan under programmets gång så pausar programmet och fortsätter igen när du stänger luckan. När maskinen kört klart och tystnat, ta ut diskbacken och ställ den på diskbänken och låt disken rinna av där en stund innan du torkar av den med kökshandduk. Rena handdukar ligger i köksskåpet.
  • Diskar du många omgångar (10+) så pumpa ut vatten emellanåt för att inte diska med smutsigt vatten (maskinen kör i stort sett samma vatten runt, runt), töm silen och rengör kanske maskinen något inuti mellan varven. Pumpknappen sitter längst till vänster och har en liten pumpsymbol. Obs: Bottenpluggen måste vara urdragen för att vatten ska kunna pumpas ut. Sätt i bottenpluggen igen efter urpumpning och stäng luckan så fyller sig maskinen automatiskt med nytt vatten.
  • Det har hänt att vattennivån tillsammans med skumbildning från diskmedel svämmat över och runnit ut på golvet, dra då ur bottenpluggen och pumpa ut lite vatten för att sänka vattennivån. Kolla att silen inte är täppt med matrester.
  • Efter diskning; töm maskinen på vatten genom att dra ur bottenpluggen och håll in pumpknappen tills allt vatten är urpumpat, stäng sedan av maskinen helt. Tag ur bottensilen och rengör den och lägg den tillsammans med bottenpluggen i diskstället på bänken. Rengör maskinen inuti med wettexduk.

 

Kommentera